Bypark igennem et fantastisk samarbejde
Hvorfor finder man på at anlægge en bypark ved et tilfælde? Fordi man kan se mulighederne for at skabe liv gennem maskiner, gode mennesker, arbejdsomhed og en masse rullegræs.
Det er en udfordring at skabe et grønt og bølgende landskab der, hvor der intet landskab er i forvejen. Men at forsøge at gøre naturen dens former efter, ser jeg som græsnørd nærmest som en kunstart. Kunst, fordi det jo er kunstigt men også, fordi al kunst består i at efterligne naturen med vores egne kreative evner og faglighed. Med maskiner, gode mennesker, arbejdsomhed og en masse rullegræs kan man heldigvis nå langt. Det er en helt fantastisk følelse at forsøge at skabe natur - ikke mindst, når det lykkes.
Det var nærmest ved et tilfælde, at jeg besøgte den nybyggede Dome på Pier2 - den del af havnen, der ligger så godt som midt i Aarhus. Jeg skulle egentlig bare have en kop kaffe og få stillet min nysgerrighed, da jeg så byens nye sted for de studerende. Snakken i caféen ledte til ideen om at bygge en ny bypark rundt om Domens runde form. Der var ingen penge, plan eller tilladelse, men sammen med firmaets have- og parkingeniør-praktikant Cecilie B. Andersen, sleb vi skovlen og tog udfordringen op.
Vi ønskede at skabe en helt ny naturlig park på en havnemole. Det er da en challenge, der vil noget..., synes vi selv. Men vi var friske.
Hvor begynder man?
Allerførst greb jeg telefonen for at få andre sponsorer med på projektet. Det var ikke svært at sælge ideen til anlægsgartnerfirmaet BUUS, som leverede maskiner, dernæst gjaldt det rullegræs-leverandøren DLF, vækstjordsproducenten Dansand A/S og sidst entreprenørvirksomheden NCC for materialer. Samtidig digitaliserede Cecilie en plantegning og en sendte en officiel byggeansøgning til Aarhus Kommune.
Formgivning er fedt men ikke let
Gravemaskiner er designet til at grave så jævnt som muligt - og gerne i bokse. Det dur bare ikke, hvis slutresultatet skal have et naturligt præg. Med bølgede runde bakker som mål, var det lige netop dét, vi stræbte efter. Set skulle jo gerne ligne et landskab, der altid havde ligget der. Derfor brugte vi gravemaskinens tilt og rotorskovl funktioner til at forme jorden rund, som var det glasur på en kage.
Timerne fløj afsted, og jeg var totalt opslugt af at se ideerne, og stregerne fra papiret blive til virkelighed.
TV-indslag om Park2
For at få folk involveret i færdiggørelse af Park2, gik jeg på lokal-tv og bad folk om at komme ned på Pier2 for at hjælpe med at 'rulle' parken ud. Der var 550 m2 salt-tolerant rullegræs, der skulle lægges ud, og det var en opgave der krævede hænder.
Først skulle råjorden formes således, at der opstod et lille moræne landskab med naturlig dræning. Dernæst skulle der formes bakker mellem de lavere punkter i terrænet. Højderne skulle derfor være rigtige, så der ikke ville stå stille vand nogen steder, men samtidigt måtte bakkerne ikke blive for høje. Ifølge lokalplanen måtte bakkerne nemlig ikke skærme for udsigten, som vi også havde studeret nøje i forbindelse med tilladelsen fra Aarhus Kommunes Teknik og Miljømagistrat.
Vi havde kun de materialer, der var på området, samt dem, vores sponsorer havde leveret. Det betød, at vi var nødt til at holde nøje øje med forbruget af materialer, jord og græs til hele projektet.
Vi kom i mål
Efter en super indsats fra alle involverede parter lykkes visionen. Altså den vision, der startede med en kop kaffe.
Jeg må indrømme, at jeg personligt forestillede mig et sted, hvor jeg kunne sidde med mine børn og fortælle, at deres far fik skabt et sted til dem og vores medmennesker. Så de skulle også lige med ned og se resultatet.
Med venlig hilsen
Søren Nicholson, ejer af Græsnørden