Om en frokostsnak, der ender ud i tendenser om græspleje

Kim Marbæk og Søren Nicholson er begge selvstændige og græspassionerede. De samarbejder dog en del og taler eller skriver til hinanden næsten dagligt. Begge oplever en stigende interesse for græsplæner blandt danske haveejere – en trend, der længe har eksisteret i England og USA, men som først nu for alvor vinder frem i Danmark.

De to mødtes "Store Bededag" for at arbejde og efterfølgende spise en lækker frokost sammen ved vandet tæt på Silkeborg, og de kunne i solskinnet nyde udsigten til Himmelbjerget. Solen skinnede flot og havde gjort det i lang tid, og snakken startede derfor med at diskutere tørkeramte græsplæner.

Lige nu nærmer vi os tørkeforhold, som vi oplevede i 2018 – og det mærkes på græsplænerne. Ifølge Kim er forårsgødningen i mange tilfælde ikke blevet udnyttet optimalt, fordi vi mangler nedbør. "Vi fik godt nok masser af regn i påsken og lidt de sidste par dage," kommenterer Søren, og det resulterede i grønne græsplæner, men væksten er gået i stå – "og nu er flere plæner begyndt at blive gule," tilføjer Kim.

Efter frokostmødet har vi så fået regn og græsplænerne er ved at blive grønne og frodige igen. Men der er enighed om, at det ekstreme vejrforhold fortsætter, og ser vi fremad, peger meget på længere tørkeperioder afløst af kraftigere regn. Det sætter desværre græsplænerne under pres.

“Vi oplever, at ældre plæner bryder sammen og ender i en renovering og har brug for en vertikalskæring, måske topdressing og eftersåning med mere tørketolerante græsser," siger Søren.”

Kim oplever, at flere kunder ønsker vanding med et egentlig vandingsanlæg eller i den modsatte kategori nemlig opsamling af regnvand, når det har regnet meget. Begge er enige om, at det er fedt at se, at flere nu har fået græspleje som hobby. Tidligere var der kun en lille gruppe med passion for det her – nu er der mange.

Hvad rør sig lige nu?

Søren og Kim er enige om, at tendensen er tydelig. Mange kunder ønsker sig en plan græsplæne. "Det kan virke oplagt at tromle plænen – men det er en dårlig løsning", forklarer Søren. Hertil siger Kim, at "tromler presser luften ud af jorden, og i værste fald får rødderne ikke nok ilt, hvilket kan føre til, at græsset dør."

I stedet anbefaler Kim og Søren at lufte plænen (propning) og samtidig gøde og vande. Det giver et sundere rodnet og bedre vækst.

Ifølge Kim er der ofte kun 10 cm muldjord ved nyanlæg – resten er råjord. Det er desværre ikke nok til at opbygge en sund og stærk græsplæne. Her er løsningen en god omgang muldjord for at forbedre jordkvaliteten. Muldjord er blevet dyrere, men det er langt mere omkostningstungt at rette op på en dårlig plæne end at gøre det rigtigt fra starten.

Gødning og liv i jorden

Kim og Søren anvender altid selv halvorganiske gødninger. Disse gødninger tilfører både næringsstoffer og liv til jorden. Søren og Kim er enige om, at det ikke kun handler om at tilføre jorden kvælstof, fosfor og kalium. Ifølge de to eksperter mangler mange græsplæner helt grundlæggende mikrobiologisk aktivitet. Derfor gælder det om at tænke i helheder: næring, jordstruktur, vand og græssort.

Konklusion på frokostmødet ved Himmelbjerget
Græspassionen vokser i Danmark, og Kim og Søren ser det som positivt. Men de understreger, at vejen til en flot plæne kræver viden, tålmodighed og en helhedsorienteret tilgang til jord, vand og næring.